Siguranta
Riscul unei explozii, respectiv implozii, precum in cazul tuburilor colectoare exclusiv din sticla, nu exista la tuburile colectoare vidate comercializte de Itechsol, Seria SP58. Un sistem de tevi de cupru inchide cu siguranta fluidul termic aflat sub presiune. Testele, de asemenea, ne arata ca in cazul unei sparturi de sticla nu rezulta aproape nici un ciob.
Pana in prezent, utilizarea energiei solare a fost considerata nepericuloasa. Trebuie remarcat faptul, ca riscul de explozie, respectiv implozie, depinde in mod semnificativ de executia generala: piesele de sticla nu ar trebui sa fie supuse unei presiuni mari prin intermediul mediului de transfer termic. In cazul tuburilor colectoare vidate din seria SP58 , fluidul, de exemplu, nu ajunge in contact cu sticla – ca in cazul tuburilor colectoare exclusiv din sticla. In interiorul tuburilor vidate se afla doar o tija de cupru, asa numita Heatpipe. Mediul de transfer termic ( apa sau fluid solar ) curge doar in caseta colectoare. Acesta ramane, si in caz de avariere a tuburilor de sticla, intact si inchide cu siguranta mediul de transfer termic aflat sub presiune. Practic, in acest caz, este imposibila o explozie. Tuburile sunt conectate uscat, ceea ce inseamna ca o schimbare a unui tub este posibila in orice moment, fara ca fluidul sa se scurga.
Pentru a face fata altor influente externe, producatorul a pus un accent deosebit, in dezvoltarea tuburilor vidate, pe folosirea de materiale robuste si a unei constructii solide. Elementele din sticla sunt din borosilicat sticla, cu o grosime a peretelui de 1,6 milimetri. Incercari de distrugere au aratat, ca sticla se sparge in directie coaxiala si, prin urmare, rezulta bucati mari, contigue. Acestea raman de cele mai multe ori pe placa absorbentului si nu sunt aruncate prin aer. De regula, nu se formeaza cioburi mici care sa se imprastie necontrolat si care ar putea deteriora tuburile alaturate. Testele cu privire la rezistenta impotriva grindinei, conform normelor DIN 12975, a tuburilor colectoare, au fost trecute fara probleme. Producatorul a supus tuburile colectoare si unor incarcari cu boabe de grindina, a caror marime si viteza sunt peste standardele germane. S-a demonstrat ca acest lucru poate provoca daune la sticla – datorita vitezei mari de ricosare ar putea aparea totusi doar cateva gauri. O implozie in cazul deteriorarii tuburilor este astfel aproape exclusa.
Sunt considerate ca fiind foarte sensibile, mai ales partile tuburilor vidate, care in timpul procesului de productie au fost modificate prin procedee termice. O acoperire robusta a colectorului de la tubul colector SP58 si a punctului de fixare din partea de jos a sinei cu talpa, protejeaza aceste zone vulnerabile la ambele capete ale tuburilor. Astfel, tuburile colectoare comercializate de Itechsol asigura utilizarea in conditii de siguranta a energiei solare – fara pericol de explozie.